Mimo, że do pierwszego weekendu sierpnia pozostały jeszcze ponad trzy tygodnie, my już dziś zapraszamy wszystkich na koleją edycję Święta Chleba do Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych!
Już w pierwszy weekend sierpnia po całym Młynie rozniesie się zapach świeżo pieczonych bochenków chleba. Święto Chleba to cykliczna impreza turystyczna, zapoczątkowana przez Romana Glapiaka, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym. Podczas pierwszego dnia – … od ziarenka – organizowane są warsztaty piekarnicze, podczas których możecie spróbować cieplutkich – prosto z pieca – proziaków, rogalików, a nawet chałki. W drugim dniu – … do bochenka – również nie zabraknie degustacji, ale będzie też dużo muzyki i zabawy.
5 sierpnia:
- młócenie zboża cepami
- odsiewanie – czyszczenie zboża po omłotach
- mielenie zboża w żarnach
- warsztaty pieczenia dla rodzin – własnoręcznie zrobionych wypieków
6 sierpnia:
- „Stanisława Buda” gawędy i opowieści o dawnych zwyczajach pieczenia chleba i jak to na wsi dawniej bywało
- „Skereko Bieszczady’, „Chigaga Group” + niespodzianka; karpacko-saharyjska fuzja muzyczna oraz stoisko prezentujące tradycje z marokańskiej Sahary i naszych rodzinnych Karpat
- „Zespół Pieśni i Tańca Rochy” Sędziszów Małopolski
- „A gdzie dawniej to stroiło” – Krosno
- występy młodych talentów
- degustacja tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem
- wybór, pokaz i sprzedaż rękodzieła bieszczadzkich twórców
Ponadto:
Wypiek i degustacja tradycyjnego marokańskiego chleba w piasku. Kilkakrotny wypiek tradycyjnego chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty. Pokaz formowania pieczywa ozdobnego, chałki, bułki.
Serdecznie zapraszamy!