Regulamin konkursu kulinarnego „Kuchnia Bojka”
Informacje wstępne:
Celem konkursu jest przywołanie dawnych tradycji kulinarnych regionu dawniej zamieszkiwanego przez Bojków, a w szczególności wykazanie się umiejętnością wykorzystania w potrawach roślin dziko rosnących z terenów bieszczadzkich.
- Organizatorem konkursu jest Starostwo Powiatowe w Ustrzykach Dolnych.
- Konkurs odbywa się w ramach projektu „Wołanie przestrzeni – o nieistniejącej krainie” finansowanego Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Program Interreg V-A Polska - Słowacja 2014 - 2020.
- W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia nieformalne (min. 3 osoby), uczniowie oraz wszelkie organizacje o charakterze niekomercyjnym z terenu powiatu bieszczadzkiego.
- Uczestnicy konkursu muszą być pełnoletni bądź posiadać zgodę rodzica/opiekuna prawnego na udział w konkursie.
- Uczestnicy biorący udział w konkursie wyrażają zgodę na publikację przepisów wykorzystanych w potrawach konkursowych oraz swoich wizerunków.
- Konkurs odbędzie się 10 czerwca o godz. 13.00 – 14.30 przy świetlicy wiejskiej w Michniowcu.
- Organizator nie refunduje kosztów dojazdu.
- Organizator zapewnia wsparcie finansowe na pokrycie kosztów produktów i składników do wysokości 917 zł (po przedstawieniu dowodów zakupu/faktur wystawionych na dane Powiatu Bieszczadzkiego) dla kół i grup zgłoszonych do konkursu. Pieniądze mogą być przeznaczone wyłącznie na składniki i produkty, które będą używane do przygotowania potraw, jednorazową zastawę stołową przeznaczoną dla gości festynu kulinarnego oraz inne niezbędne elementy potrzebne do przygotowania stoiska i wydawania potraw.
- Organizator nie zapewnia wyposażenia stanowisk konkursowych.
- Zasady konkursu:
a) Każda z drużyn musi przygotować trzy dania regionalne (danie ciepłe, zimne oraz deser);
b) Każde z dań konkursowych musi zawierać minimum 150 porcji;
c) Każde danie konkursowe musi zawierać co najmniej jedną roślinę dziko rosnącą na terenie Bieszczad. Potrawy nieuwzględniające tego warunku spowodują dyskwalifikację całej drużyny;
d) Uczestnicy konkursu mogą wstępnie przygotować dania wcześniej;
e) Drużyny konkursowe mogą przygotować również - poza konkursem – inne dania i napoje, należące do potraw kuchni regionalnej (bojkowskiej);
f) Dodatkowe punkty w konkursie przyznawane będą za gotowanie na „żywym” ogniu (na miejscu dostępne będą ogniska do dyspozycji uczestników konkursu).
g) Każda drużyna będzie oznaczona osobnym znakiem graficznym i/lub kolorem;
h) Głosowanie na zwycięzców odbywać się będzie od 13.00-14.30;
i) Głosować będą wszyscy uczestnicy festynu kulinarnego oraz komisja konkursowa. W razie uzyskania równej liczby głosów decydujący głos ma komisja konkursowa;
j) Głosować można wyłącznie na całe koło lub grupę nieformalną, nie ma możliwości głosowania na wybraną potrawę.
k) Wszelkie spory i wątpliwości rozstrzyga komisja konkursowa.
11. Organizatorzy zapewniają nagrody rzeczowe dla zwycięzców (1, 2 i 3 miejsce) oraz dwa wyróżnienia.
12. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi ok. godz. 15.00.
13. Zgłoszenia przyjmujemy do 1 czerwca 2018r.
14. Zgłoszenia w formie wypełnionej karty zgłoszenia (wzór karty w załącznikach) należy nadsyłać na adres promocja@bieszczadzki.pl lub Wydział Inwestycji, Zamówień Publicznych i Promocji, Starostwo Powiatowe w Ustrzykach Dolnych, ul. Bełska 22, 38-700 Ustrzyki Dolne, lub osobiście w siedzibie Starostwa przy ul. Bełskiej 22.
15. O kwalifikacji do konkursu decyduje prawidłowe wypełnienie karty konkursowej oraz KOLEJNOŚĆ ZGŁOSZEŃ.
16. Organizator zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian w regulaminie.